Druhá vlna digitalizace – přechod na DVB-T2

O co se jedná?

V průběhu roku 2017 začal postupný přechod na pozemní vysílání v novém standardu DVB-T2 s kódováním H.265 (HEVC), které postupně nahradí současný standard DVB-T s kódováním MPEG2 a H.264. V současné době již DVB-T2 signál pokrývá drtivou většinu ČR, a to u třech přechodových (některých již finálních) sítí:

11– pro Prahu a Středočeský kraj kanál C26-

ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD, ČT:D/Art HD, ČT 24 HD, Český rozhlas

12-pro Prahu a Středočeský kraj kanál C31-

Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Family, Barrandov Plus, Óčko, Óčko Gold, Óčko Express, Šlágr, Šlágr 2, Noe, ČT:D/Art

13– pro Prahu a Středočeský kraj kanál C24-

Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Relax, Rebel, KinoSvět, Joj Family HD

 

Co to znamená pro hotely, bytové domy a další budovy se společnou TV anténou?

  • ve většině případů bude nutná úprava společné TV antény-přeladění či přidání multiplexů.
  • pro přímý příjem vysílání v DVB-T2 je nutnost adekvátně vybaveného televizoru s tunerem DVB-T2 a podporou H.265/HEVC kodeku. V opačném případě lze situaci řešit na úrovni hlavní STA stanice přidáním technologie pro vybrané kanály.

 

Proč k tomu dochází?

V souladu s nařízením EU je důvodem přechodu na nový standard uvolnění části televizních kmitočtů, konkrétně pásma 700MHz. Uvolněné pásmo se bude využívat pro mobilní sítě 5. generace.

V této souvislosti bylo rozhodnuto o použití DVB-T2 standardu, je spektrálně efektivnější a navíc použitím H.265 kodeku se významně šetří přenosové pásmo. Díky tomu bude možné vysílat víc programů či ve vyšší kvalitě – HD, do budoucna i UHD rozlišení.

Postupně dojde k úplnému vypnutí vysílání v současném standardu DVB-T, ke kterému má, dle zatím známého harmonogramu, dojít počátkem roku 2021. Nicméně již nyní lze sledovat přesuny některých kanálů a již naplánované vypínání v Praze během roku 2019.

Co je přechodová síť?

Jedná se o paralelní síť v novém standardu DVB-T2. Síť běží současně se stávajícími multiplexy DVB-T a dává tak příjemcům signálu možnost přechodu dřív, než dojde ke zrušení DVB-T. Po zrušení DVB-T lze očekávat ještě nějaké změny v naladění kanálu, obsahu multiplexu a pravděpodobně se objeví ještě čtvrtá síť, nicméně pokud přípravu uděláte již nyní, budete na vše již připraveni.

 

Obraťte se na nás pro zajištění tohoto přechodu již nyní.

Druhá vlna digitalizace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *